czwartek, 20 czerwca 2013

Panierowany kotlet z piersi kurczaka

Każdy z nas lubi kotlety z piersi kurczaka, na pewno na tysiąc rożnych sposobach.
Ja dziś pokaże wam jak zrobić soczyste kotlety z super chrupką panierką :)

Potrzebujemy:
      Przepis na 4 kotlety :)
- 2 piersi kurczaka
- sucha bułka
- bułka tarta
- 3 jajka
-2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej

   Piersi przekrajamy wzdłuż na pół tak aby z każdej powstały dwa kotlety. Każdy lekko rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleka i roztrzepujemy. Suchą bułkę kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do miseczki. Do oddzielnej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zaczynamy panierowanie. Każdy kotlet maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i ponownie maczamy w jajku i obtaczamy w pokrojonej suchej bułce. Tak zapanierowane kotlety smażymy na oleju na patelni. i gotowe! :) Smacznego!

U mnie kotleciki w wersji z pieczonymi talarkami ziemniaczanymi i zielona fasolką szparagową. Ale takie kotlety przecież pasują prawie do wszystkiego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz