czwartek, 20 czerwca 2013

Kotleciki ryżowe nadziewane

A tym razem przepis na coś do czego wykorzystamy ryż, który bardzo często zostaje nam po obiedzie i nie wiemy co z nim zrobić :) Zatem jak zrobić nadziewane kotleciki ryżowe
Potrzebujemy:
   Przepis na około 10 kotlecików.
- około 200 gram ryżu
- jajko
- 2 - 3 łyżki mąki
- około pół papryki czerwonej albo żółtej
- pierś z kurczaka
- bułka tarta
- ulubione przyprawy (u mnie: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie)
Do dekoracji:    sparzony szczypiorek - (szczypiorek zalewamy gorącą wodą i czekamy chwile i szczyiorek staje się elastyczny i możemy go wiązać).
       Ugotowany ryż, rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy, i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy kurczak będzie przesmażony dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Chwilę smażymy, nie za długo - tak, żeby papryka lekko zmiękła. Zostawiamy do ostygnięcia,
    Gdy kurczak z papryką ostygnie zaczynamy formować kotleciki.
!! dobrze jest mieć miseczkę wody obok, gdyż ta pomaga formować kotleciki.
Maczamy ręce w wodzie i bierzemy niedużą ilość ryżu, formujemy z masy placuszek i nakładamy trochę kurczaka i papryki na środek, i zaginamy boki tak aby powstał kotlecik  - kształt dowolny. :) 
następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do momentu aż będą rumiane. Na koniec parzymy szczypiorek i usmażone kotleciki obwiązujemy :) i gotowe! Smaczności! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz