czwartek, 6 listopada 2014

Kisiel z zielonego melona z kawałkami banana, miętą i syropem z dzikiej róży

Hej:)
Dzisiaj postanowiłam osłodzić ten ponury dzień czymś słodziutkim - i tak też powstał ten oto kisiel z zielonego melona ;)
Przepis na 6 do 8 porcji.
Składniki:
- 750 ml wody i pół szklanki
- jeden dojrzały zielony melon
- dwa banany
- 4 - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- kilka listków świeżej mięty
- syrop z dzikiej róży - około 6 łyżek
- cukier - około 6 łyżek ( do smaku )
- sok z połowy cytryny
Sposób prZygotowania:
Melona obieramy, wyrzucamy pestki i miksujemy. W garnku gotujemy 750ml wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy zmiksowanego melona i chwile gotujemy, następnie dosypujemy cukier - Do smaku - każdy z nas lubi inną słodkość.
Do szklanki z wodą (1/2 szklanki) dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, a następnie całość dodajemy do gotującego się melona i szybko mieszamy tak aby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Do miseczek wkładamy banana pokrojonego w plastry, zalewamy przygotowanym kisielem, dodajemy delikatnie około łyżki syropu z dzikiej róży i dekorujemy miętą i gotowe! :)
Na zdrowie!
Żeby kisiel ładnie wyglądał i kusił nasze zmysły warto dodać coś czerwonego do dekoracji. Ja użyłam kwiatków nasturcji. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz