środa, 20 maja 2015

Wieprzowina z cukinią i mini frytkami

Składniki:
2 plastry z szynki wieprzowej
Cukinia
Ziarna słonecznika- garstka
2 ziemniaki
Cebula
Zabek czosnku
Sol,pieprz, papryka slodka wedzona, sos sojowy
Koncentrat pomidorowy- lyzeczka.

Sposob przygotowania:
1- Szynke kroimy w cienkie paseczki i przyprawiamy sola, pieprzem i sosem sojowym. Na patelni smazymy miesko, gdy bedzie gotowe wrzucamy cebule pomrojona w piorka i plasterki czosnku. Gdy sie przesmazy dolewamy odrobine wody, dodajemy palryke wedzona, koncentrat pomidorowy. Sol pieprz do smaku i posiekana pietruszke.
2- cukinie dokladnie myjemy. Kroimy w plasterki, paseczki - ja uzylam do tego obieraczki, zeby uzyskac efekt makaronu. Pokrojona cukinie wrzucamy na patelnie z odrobina wody, chwile dusimy, na koniec odlewamy zbyt duza ilosc wody, dodajemy slonecznik i wlewamy troche oliwy z oliwek. Mieszamy, doprawiamy sola  pieprzem do smaku.
3- ziemniaki krimy julienne - czyli w malutkie slupki - cos na ksztalt malych fryteczek. Pluczemy w wodzie, dokladnie osuszamy recznikiem. Na rozgrzana patelnie wlewamy olej i wrzucamy ziemniaczki. Smazymy do uzyskania chrupkosci.
Calosc skladamy w gotowe danie i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz