piątek, 7 listopada 2014

Pora na dynie !

Mamy listopad więc czas na dynie! I tak oto dzis na obiad mamy zupe z pieczonej dyni w towarzystwie innych warzyw ;)

SKŁADNIKI:

- jedna duża dynia - w moim przypadku trzy male
- 3 obgotowane ziemniaki w łupinach
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz chilli

- szklanka bulionu (moze byc z kostki)

- groszek ptysiowy + masło + pietruszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynie przekroić na pół, usunąć pestki, i pokroić na nie duże kawałki, pomidory poprzekrajać na pół, obrać czosnek, cebulę pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w plasterki lub słupki, tak aby były mniejsze od dyni. Wszystko wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, posypać solą, pieprzem i chilli.
Piec przez godzinę  w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do czasu az dynia bd miekka. 

Po upieczeniu, wszystko chwile studzimy i przekladamy do garnka pamietajac, ze warzywa nalezy obrac - ziemniaki i dynie obieramy ze skorki, pomidory oczyszczamy z gniazd nasiennych i skorki.

Gdy wszystko umiescimy w garnku, calosc miksujemy, dolewajac szklanke bulionu (moze byc wiecej, zalezy jak gesta zupe chcecie otrzymac). Doprawiamy sola, pieprzem, chilli do smaku i gotowe :)

Na koniec dodatki: mozemy zrobic po prostu grzanki, ja użyłam groszku ptysiowego podsmazonego na maśle z pietruszką :)

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz