czwartek, 15 grudnia 2016

Lubczykowa fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z lubczykiem
Porcja dla 4 – 5 osób

Składniki:
- 0,5kg fasoli Jaś / 2 puszki białej fasoli
- wędzony boczek / kiełbasa (ja używam myśliwskiej, ale może być też i śląska)-co kto lubi
- puszka pomidorów bez skórki/ 4-5 pomidorów
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
- świeży lubczyk
- olej
- Opcjonalnie – łyżka/dwie keczupu bądź łyżka koncentratu pomidorowego.

Jeżeli używacie fasoli twardej, pamiętajcie, żeby ją namoczyć przez noc! :)
Warto wylać wodę po moczeniu fasoli, aby uniknąć wiadomych poblemów :D


I WERSJA
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbaskę, cebulę pokrojoną w piórka, oraz czosnek. Wszystko razem przesmażamy, dodajemy papryczkę chilli i pomidory. Chwilę dusimy i na koniec dodaejmy fasolę w puszce. Próbujemy, i dodajemy przypraw do smaku.

II WERSJA
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbaskę, cebulę pokrojoną w piórka, oraz czosnek. Wszystko razem przesmażamy, dodajemy namoczoną fasolę, wodę (tyle żeby przykryło fasolę) i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy papryczkę chilli i pomidory. Chwilę dusimy. Próbujemy, i dodajemy przypraw do smaku.

Opcjonalnie możemy dodać trochę keczupu bądź koncentratu pomidorowego, aby fasolka trochę zgęstniała.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz