wtorek, 17 kwietnia 2012

Schab nadziewany papryczką chilli

Bardzo lubie pieczony schab ze śliwką, ale jeszcze bardziej lubię papryczkę chilli, dlatego też postanowiłam połączyć schab z papryczką chilli i tym sposobem stworzyć...

...Pieczony Schab nadziewany papryczką chilli...

Potrzebujemy :
* surowy schab w kawałku - około 1kg
* czosnek granulowany - opakowanie
* szczypta chili
* sól czosnkowa - opakowanie
* zioła prowansalskie - pół opakowania
* 3-5 papryczek chilli

Sposób przygotowania:
Schab myjemy, osuszamy i odkrawamy zbędny tłuszcz z góry. 
W środku robimy kieszonkę za pomocą noża.
Z papryczek chilli odkrajamy końcówki z ogonkiem, ewentualnie wyciągamy trochę miąższu, ale jest to niekonieczne.
Do kieszonki w schabie, wkładamy 3-5 papryczek chilli. (wszystko zależy od wielkości i schabu i papryczek chilli).
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, i następnie nacieramy nimi schab. 
Schab możemy (ale nie musimy) zostawić na jakiś czas, aby przeszedł przyprawami. 
Przygotowany schab należy włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć w blaszce z wodą.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. 
Pod koniec pieczenia, na ostatnie 15minut, możemy rozciąć worek.

Tak przygotowany schab, można jeść zarówno jako wędlinę oraz jako schab na ciepło :) wystarczy tylko dorobić sosik i Pycha! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz